expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tajaan

Lazada

Lazada Malaysia

Tuesday, March 27, 2012

Mamat Hanky-Panky

Mamat masih duduk di depan laptop dia sambil makan mi sedap yang dia minat.  Kat skrin laptop dia terpampang wajah gadis yang dia suka.  Senyum,gelak,tangis,gambar slumber...semua gambar gadis yang dia suka tu dia belek satu-satu.  Album gambar gadis tu ternyata ada 8 keping gambar jek tapi Mamat dah tengok gambar-gambar ni untuk tempoh yang sangat lama.  Kalau orang lain mesti dah bosan.  Dua jam untuk lapan gambar....SANGAT LAMA!  Kau tahu SANGAT LAMA!

Penyakit yang dialami Mamat ni semakin kritikal bila Mamat akan rasa cemburu kalau gadis yang dia minat ni berjalan dengan mamat lain.  Dia mula mencari jalan untuk rapat dengan gadis ni.  Tapi dia looser.  Bukanlah seorang lelaki yang berani.  Budak sama kelas tapi tak pernah bercakap dan paling penting dia sangat penakut.  Just nak jumpa and say hi...Itu sangat susah pada Mamat.  Sekelas pulak tu.

Satu hari Mamat dapat berita tak best bila gadis tu akan berpindah sekolah sebab dapat tawaran dari sekolah berasrama penuh sebab gadis ni UPSR dia bagus giler..Semua A.  Mamat mulalah terpinga-pinga.  Dia tak sempat lagi say hi kat gadis tu.  Tapi nasib Mamat baik.  Waktu rehat dia tengok gadis tu keluar dari kelas.  Dia ikut kat belakang.  Gadis yang mula perasan berhenti.  Mamat pun berhenti.

Gadis tu senyap.  Dia tak menunjuk sebarang reaksi kat Mamat.  Mamat pulak muka dah merah.  Dia lagilah takut nak cakap ngan gadis tu.  Tiba-tiba gadis tu dengan muka letih bercakap.

"Nama kau Mamat kan?"
"Ya."
"Malam ni parent I tak de.  You datang rumah.  I takut dok sorang."
"Ok.."  Mamat mula rasa pelik
"I dah biasa tidur tak pakai baju.  You just peluk I malam ni sebab dalam minggu ni selalu sangat hujan belah malam..."

Gadis tu mula membisik sesuatu kat telinga Mamat...
"I sejuk...lepas kelas ni kita bincang lagi..."

Gadis tu mula meninggalkan Mamat.  Mamat mula merasa pening dengan permintaan gadis tadi.  Dia tak sangka gadis tu akan cakap macam tu.  Jadi dengan rasa aneh Mamat balik ke kelas.  Tapi yang tak best tu semua budak kelas gelak kat Mamat bila dia balik kelas. Mamat tak tahu apa benda yang diketawa tapi Mamat terus duduk sambil merasakan diri dia macam Forest Gump.

Loceng tamat rehat berbunyi tapi budak kelas masih gelak kat Mamat.  Mamat masih buat tak tahu.  Dahlah tak tahu. Buat tak tahu pulak tu.  Cikgu Aminah.  Sejurus kemudian cikgu kelas yang amat garang datang ke kelas mengajar subjek Matematik.  Semua budak mula senyap dan berdiri.  Macam biasa...Seeeelaaaamaat paaagiiiiiiii ciikkkkkkguuuuuuuu....tagline selamat pagi cikgu yang dinyanyikan secara slow motion akan berkumandang.

Cikgu Aminah meminta budak kelas duduk dan dia bertindak memulakan kelas.  Dia tercium bau aneh.  Dia mula memandang setiap pelajar dia.  Last sekali dia tengok Mamat.  Mamat mula rasa takut.

"Seluar kau basah.  Tapi bau lain macam.  Cikgu nak kau pergi tandas basuh seluar."
"biar basah sebab air tandas bukan sebab air dari...."
Mamat mula sedar akan kesilapan dia.  Dia terus berlari ke tandas dengan rasa yang amat malu.  Semua budak kelas gelak melihat dia.  Cikgu Aminah yang sebelum ni sangat garang pun gelak sama. Meriah macam majlis hari jadi.

Sampai je kat tandas Mamat terpandang gadis yang dia admire tadi.  gadis tadi mula tersenyum di pintu tandas lelaki.

"I baru sentuh sikit dah basah ke bang...tau kan rumah I ada detail kat facebook...esok kita ponteng...camna"

Mamat masih gelabah...ternyata dia hanky panky hari tu dan dia memang dah pasang niat nak ponteng esok sebab malu dengan apa yang terjadi.  Mamat juga yakin yang kejadian waktu rehat tadi mesti akan tersebar kat facebook hari ni dan kalau dia datang kelas esok mesti dia jadi bahan ketawa!  Celaka! Mamat memang Hanky-Panky!

No comments :

Tajaan